Biografie

O!Boy? – Als een uitroep van verrassing: Wat zingen zij?
O!Boy! – Als een uitroep van vreugde: wat een muzikale vibraties!
Oooo!Boy! – Als een zucht van welzijn…

O!Boy … vier mannen die zingen over de liefde en de schoonheid van het leven. Het kwartet nodigt jullie uit voor een reis door de kleuren van barbershop, een vrolijke en romantische muziekstijl uit de Verenigde Staten in het begin van de 20ste eeuw.

Alles begint bij François die simpelweg wil zingen. Hij twijfelt nog tussen een koor, gewijd aan het repertoire van Bach, en die oude muziekstijl die hij nog kent uit zijn kindertijd, die vrolijke en humoristische liederen die zijn neef Joël en zijn vrienden zongen. François kiest voor de laatste optie …

Na twee jaar zoeken in België en daarbuiten, vindt O!Boy zijn ‘dreamteam’, de perfecte mix van persoonlijkheden en stemtimbres. Eind 2015 starten David, Leander, Emmanuel en François hun ontdekkingsreis door het repertoire en de geschiedenis van barbershop. Ze kopen arrangementen van Amerikaanse specialisten, zingen op straat, in livings, in culturele centra en starten een avontuur bij Jeunesses Musicales met een programma voor de seizoenen 2017-2019.

We won a medal, oh my gosh!
Picture by Zouhir Alam

O!Boy werkt samen met enkele zangcoaches, waarvan één hen overtuigt om met het kwartet deel te nemen aan een competitie. In maart 2017, tijdens hun eerste barbershopcompetitie, behaalt het nog onbekende O!Boy tot ieders verrassing een bronzen medaille op de 18de nationale competitie van de Nederlandse barbershopvereniging Holland Harmony.

Deze erkenning moedigt de vier zangers aan om zich verder te verdiepen in dit genre. Op uitnodiging van de Barbershop Harmony Society, de grootste Amerikaanse barbershopvereniging, zal O!Boy in de zomer van 2018 deelnemen aan de jaarlijkse ‘Harmony University’, die plaatsvindt in Nashville, Tennessee.

In maart 2019, de vier winnen 2 gouden medailles: beste mannen kwartet en beste mannenkoor, door de deelname in Momentum Chorus.

Referenties

Zij vertrouwden ons: Centre Culturel de Namur, Nuit de Chœurs des Villers-la-Ville, Foyer – Centre Culturel de Perwez, Jeunesses Musicales, Plaisirs d’Hiver, Gaume Jazz Festival, Tricoterie, Hôpital d’Ixelles, Hôpital Saint-Luc, Marry Me, SceneOff, WssTP, Hôpital Molière-Longchamps, Ferme du Biéreau, Centre Culturel de Hannut, la Fonderie, le Cercle des Voyageurs, le Casino de Liège…

En jij?

Prijzen

  • 2021 : Prix de l’Enseignement Fondamental van ‘Vitrine Chanson et Musique à l’école’ uitgereikt door de Franse Gemeenschap
  • 2019 : Gouden medaille op de nationale competitie van Holland Harmony
  • 2018 : Beurs van ‘Harmony Foundation’ en ‘World Harmony Council’ om deel te nemen aan Barbershop’s Harmony University in Nashville.
  • 2017: Bronzen medaille op de nationale competitie van Holland Harmony

De zangers van O!Boy

François Lourtie – Lead

François – Lead

Geboren in 1978, afgestudeerd in communicatie, saxofonist, bassist, zanger en componist, autodidact. François laat zichzelf horen in verschillende bezettingen met een een grote waaier aan stijlen: rock, jazz, wereldmuziek, hedendaagse muziek…

Leander Moens – Tenor

Leander – Tenor

Geboren in 1992, Master in de Muziek (afstudeerrichting jazz-zang), bachelor in Project- en eventmanagement. Leander studeerde zang bij David Linx in KCB Brussel. Hij is actief bij verscheidene projecten (O!Boy, KOOR, Brussels Vocal Project, Pirly Zurstrassen…) Sinds 2018 geeft hij les aan SAMWD Dendermonde en Ma’Go Antwerpen.

Emmanuel Donnet – Bariton

Emmanuel – Bariton

Geboren in 1976, zanger, psycholoog en psycho-lichamelijk therapeut. Werkzaam in verschillende culturele projecten, sociaal en therapeutisch. Manu wijdt een groot deel van zijn tijd aan het zingen met O!boy en nevenprojecten.

David Serraz – Bas

David – Bas

Geboren in 1976, acteur, zanger, beeldend therapeut, leraar theater, clown. Na 10 jaar op scène met verschillende gezelschappen in Toulouse en Bordeaux, nestelt David zich in Brussel om zijn werk als leraar, acteur en zanger verder te zetten. Met heel wat ervaring bij hoogstaande vocale ensembles, wijdt David zijn tijd nu vooral aan acteren en O!Boy.